вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Відстріл зброї надав можливість віднайти її після викрадення

12 березня 2021

Однією зі складових криміналістичного обліку Експертної служби МВС є оперативно-пошукова колекція куль та гільз, експериментально відстріляних зі зброї, що перебуває у власності громадян.

Функціонування такої колекції на обласному рівні забезпечується експертами Волинського НДЕКЦ МВС, зокрема працівниками сектору балістичного обліку, які здійснюють експериментальний відстріл зброї, що перебуває у власності громадян. В подальшому кулі та гільзи з відстріляної зброї поміщуються до масиву обласного балістичного обліку для їх відповідної перевірки.

У свою чергу результат перевірки за таким обліком не тільки допомагає правоохоронним органам у розкритті кримінальних правопорушень, а й надає можливість повернути викрадену зброю її законним власникам.

В підтвердження наведемо наступний випадок.

У січні поточного року під час огляду місця події за фактом скоєння кримінального правопорушення, що мав місце в обласному центрі, працівниками поліції вилучено пістолет із видаленим серійним номером.

В рамках досудового розслідування цієї події зазначений пістолет направлено до Волинського НДЕКЦ МВС для проведення судової балістичної експертизи.

У ході проведених досліджень експертами встановлено марку та модель зброї. Водночас, з метою подальшої ідентифікації конкретного його екземпляру, гільзи, експериментально відстріляні з наданого пістолета, перевірено за оперативно-пошуковою колекцією балістичного обліку.

Результат перевірки виявився позитивним. Так, за слідами на експериментальних відстрілах з вилученої зброї спеціалістами сектору балістичного обліку ідентифіковано конкретний екземпляр зброї, що перебувала на обліку як викрадена. Відповідно, встановлено її законного власника, про що повідомлено ініціатора експертизи.

У такий спосіб попередньо проведений відстріл зброї забезпечив можливість віднайти її після викрадення та повернути власнику.