вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Що слід знати при купівлі вживаного авто

30 травня 2022

Придбання автомобіля для громадянина завжди хвилююча подія. Хтось може собі дозволити купити автомобіль з салону. Інший, у кого така фінансова можність відсутня, поглядає у бік ринку вживаних авто.

24 березня 2022 року ухвалено Закон України № 2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», яким передбачено звільнення від сплати митних платежів для фізичних осіб під час ввезення транспортних засобів.

Запровадження безкоштовного розмитнення транспортних засобів для громадян України збільшило попит на вживані автомобілі з пробігом із закордону. Однак, ключовою проблемою ринку таких автомобілів є відсутність можливості у добросовісних покупців завчасно виявити поширені шахрайські схеми з вживаними авто, які зазвичай продають за привабливими цінами, обіцяють надати доручення на автомобіль, пропонують придбати його за договором купівлі-продажу тощо.

Такі автомобілі можуть перебувати в розшуку, бути зі зміненими ідентифікаційними номерами кузова (шасі) чи двигуна, підробленими документами або просто «двійником». Відрізнити автомобіль «двійник» від справжнього, без кваліфікованої перевірки неможливо.

З цією метою, у всіх територіальних органах з надання сервісних послуг МВС працюють фахівці Експертної служби МВС, які проводять дослідження транспортних засобів та реєстраційних документів, що їх супроводжують та надають наступні послуги:

дослідження ідентифікаційних номерів транспортних засобів і реєстраційних документів, з метою визначення їх справжності (виявлення фактів знищення, підробки або зміни номерів вузлів та агрегатів транспортних засобів, підроблення реєстраційних документів, що його супроводжують);

встановлення об’єму двигуна та року виготовлення транспортних засобів;

встановлення ринкової вартості транспортних засобів при укладанні договорів купівлі-продажу.

Так, в ході проведення експертного дослідження саме експерт перевірить автомобіль на предмет усіх можливих змін його ідентифікаційних номерів, після чого оформить висновок експертного дослідження, скріплений печаткою та власним підписом.

Під час проведення комплексного дослідження автотранспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують фахівці Волинського НДЕКЦ МВС протягом травня місяця поточного року виявили 11 автомобілів зі зміненими (перебитими) чи знищеними номерами вузлів та агрегатів. Зазначені транспортні засоби разом із реєстраційними документами, що їх супроводжували передані правоохоронцям для подальшого з’ясування обставин.

Відтак, інформуємо автовласників про доцільність проведення експертних досліджень транспортних засобів фахівцями Експертної служби МВС перед їх купівлею, аби убезпечити себе від ризику придбання незаконного автомобіля, оскільки покупка такого майна вимагає чималих фінансових витрат.