вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Паролі доступу, їх захист та безпечне зберігання

11 квітня 2023

У світі цифрових технологій, небезпек не менше, ніж у звичайному та навіть більше. Адже за кількома цифрами, символами та буквами можуть бути статки, конфіденційна інформація, особисті фото, персональні дані чи повідомлення. А тому, дуже важливо при виборі паролів до акаунтів у соцмережах, e-mail, месенджерів, віднестись з особливою відповідальністю.

Спеціалісти сектору комп'ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Волинського НДЕКЦ МВС підготували низку порад щодо формування паролів для використання пересічними користувачами у щоденній роботі, заради інформаційної безпеки та збереження персональних даних. Отже, рекомендовано дотримуватись таких правих:

  1. Не використовувати прості паролі. Чим складніший пароль, тим складніше його зламати, а тому застосовуйте комбінації букв, цифр та спеціальних символів.
  2. Уникати використання одного і того ж пароля для різних облікових записів. Якщо один пароль стає відомим зловмисникам, вони можуть отримати доступ до всіх ваших облікових записів.
  3. Застосовувати довгий пароль. Чим довший пароль, тим складніше його зламати. Більш захищеними є паролі, що складаються не менше як з 12-15 символів.
  4. Користуватися генераторами паролів, якщо ви не можете придумати складний пароль самостійно. Генератор пароля підбере складну комбінацію для вас.
  5. Не повідомляти свій пароль іншим, навіть найближчим друзями та родичами. Якщо ви ділитесь своїм паролем з кимось, вони можуть використовувати його без вашої згоди.
  6. Періодично змінювати свій пароль. Якщо пароль став відомим зловмисникам, вони можуть використати його через деякий час.
  7. Уникати використання особистої інформації в якості пароля. Не вказувати своє ім'я, дату народження, номер телефону, інші персональні дані.
  8. Не використовувати очевидні комбінації, зокрема такі як "password", "123456" тощо. Такі паролі легко відгадати.
  9. Застосовувати різноманітні символи. Включати у свій пароль великі та маленькі літери, цифри та спеціальні символи (наприклад, @, #, $).

 

Підсумовуючи викладене, найбезпечніший пароль - це той, який складається з довгого рядка різноманітних символів, які не мають логічного зв'язку між собою. Такий пароль складно вгадати, оскільки він не має жодного логічного зв'язку зі словами, датами, іменами та іншими звичними рядками символів.

Що ж до питання зберігання паролів, то це не менш важлива складова безпеки в Інтернеті, особливо у часи, коли більшість людей мають декілька облікових записів на різних сервісах та сайтах. Зловмисники завжди шукають способи отримати доступ до цих облікових записів, тому важливо бути пильними та захищати свої паролі. Ось кілька порад щодо того, як і де зберігати паролі:

  • Використовуйте менеджер паролів. Це програма, що дозволяє зберігати всі ваші паролі в одному захищеному місці.
  • Застосовуйте двоетапну аутентифікацію. Це додатковий рівень захисту вашого облікового запису, який вимагає коду після введення пароля, а відповідно ускладнює процес злому вашого облікового запису.
  • Не зберігайте паролі в текстовому файлі на своєму комп'ютері або мобільному пристрої. Це небезпечно тим, що зловмисники можуть зламати ваш пристрій і отримати доступ до всіх ваших паролів.

 

Додатково повідомляємо про можливість проведення у Волинському НДЕКЦ МВС судової комп’ютерно-технічної експертизи за експертною спеціальністю 10.9 «Дослідження комп’ютерної техніки та програмних продуктів». Більш детальну інформацію з цього питання можна отримати за тел. (0332) 74 23 15.