вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Як імітують найбільш «активні» елементи захисту грошей

28 вересня 2020

Скільки будуть існувати гроші, стільки існуватимуть наміри злочинців вдаватись до їх підробок. Технології, що застосовують при виготовленні фальшивих грошей, прийнято називати способами підробки, яких в злочинному світі існує чимала кількість.

В минулих публікаціях Волинський НДЕКЦ МВС зосереджував увагу громадян на основних способах та методах підробки, як національної так і іноземної валюти, які більше всього використовують фальшивомонетники.

В нинішній та в подальших публікаціях розповімо про найбільш «активні» елементи захисту грошових знаків, які доволі часто імітуються злочинцями, проілюструємо, як виглядають справжні елементи захисту, а також який вигляд та за допомогою чого імітують: водяні знаки, захисні стрічки, рельєфні елементи, спеціальні оптично-змінні фарби тощо.

Потрібно зазначити, що багато хто з громадян обізнані про наявність елементів захисту грошей, більше того обізнані де саме знаходяться та як виглядають, але мало кому відомо, як та за допомогою чого їх імітують, адже відома істина, що їх лише наявність, ще не означає справжність та відповідність основним характеристикам виготовлення.

Отже, водяні знаки. Складність та надійність водяного знаку полягає в тому, що даний елемент отриманий під час виготовлення паперу, може бути відтворений лише при виготовленні нового паперу. Малюнок водяного знаку має бути чітко позиціонований, а відповідна глибина кольору та інтенсивність тону водяного знаку має відрізнятися від інтенсивності тону паперового полотна (див. зображення 1).

 

1. Багатоновий водяний знак - портретне зображення Григорія Сковороди та світлий елемент водяного знака – зображення графічного знака гривні (₴), розміщені у встановленому місці, видимі під час розглядання банкноти проти світла.

Процес виготовлення водяних знаків настільки складний, що кустарним способом відтворити його майже неможливо. Тому фальшивомонетники здійснюють його імітацію (зображення 2).

 

2. Імітація водяного знака. Виконано за допомогою спеціально підготовленого трафарету, зображення нанесене фарбою на одній із внутрішніх поверхонь склеєних двох аркушів паперу банкноти.

Якщо вищезазначений водяних знак імітовано за допомогою спеціально підготовленого трафарету, то світлий елемент водяного знака (графічний знак гривні «₴») – імітований способом натиску зі зворотного боку банкноти, що чітко проглядається при уважному візуальному спостереженні (зображення 3).

 

3. Імітація світлового елемента водяного знака (графічний знак гривні «₴») –способом натиску зі зворотного боку банкноти.

Зустрічається і ряд інших способів підробки водяних знаків, які імітують малюванням, друкуванням, тисненням. Більш складніші імітації виконують за допомогою офсетних друкованих форм, кліше або спеціально підготовлених трафаретів (зображення 4).

 

4. Способи імітації водяних знаків: друкуванням, малюванням, тисненням, застосування друкованої форми, у різних номіналах підроблених банкнот. 

Як свідчить експертна практика, значна кількість підроблених банкнот виготовляються на доволі невисокому рівні, де лише формально дотримані вимоги до основних елементів захисту, що у більшості випадків не складає труднощів для пересічного громадянина розпізнати походження намальованих, надрукованих або ж виконаних тисненням водяних знаків чи інших елементів захисту, про імітацію яких розповімо в наступних публікаціях.

Отже, наскільки б не була професійною фальшивка, навіть виготовлена із застосуванням поліграфічного обладнання, все одно, свідомо чи мимоволі, злочинці допускаються певних помилок, неточностей, і лише уважність та обізнаність дозволить громадянам не стати власниками підроблених грошей.