вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Незаконна порубка лісу – карається законом

08 серпня 2022

Незаконна порубка лісу в масштабах країни становить серйозну проблему для лісового господарства. Розміри шкоди, завданої цими злочинами неухильно зростають з року в рік, що призводить до серйозної загрози національній безпеці України в екологічному та економічному відношеннях.

Невипадково, за діяльність, яка пов’язана з незаконною порубкою лісових насаджень передбачена кримінальна відповідальність. Зокрема, правоохоронні органи при розслідуванні даних злочинів, виявляють та вилучають сліди незаконної порубки лісу, що являються речовими доказами, до яких відносяться: колоди та зрізи з колод, пні та зрізи з пнів.

Під час розслідування зазначених злочинів виникає низка проблем, однією з яких є формування доказової бази. Трасологічне дослідження частин деревини та слідів їх розділення, вилучених з місць незаконної порубки, набуває важливого доказового значення, а в окремих випадках є чи не єдиним джерелом доказів. 

Метою проведення таких трасологічних досліджень є вирішення питання: чи були до розділення частинами одного дерева надані на дослідження зріз з колоди та зріз з пня? Саме трасологічна експертиза вирішує дане питання і встановлює належність колоди і пня одному дереву. Встановлена експертом-трасологом належність частин деревини одному дереву сприяє розкриттю злочинів.

Скажімо, в поточному році судовими експертами сектору трасологічних досліджень Волинського НДЕКЦ МВС проведено більш як пів сотні досліджень частин деревини, в ході яких ідентифіковано викрадені колоди дерев з пнями в місцях незаконної порубки лісу. Результати проведених досліджень дали можливість сформувати доказову базу, встановити об’єктивну істину і притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності.