вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43006 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Кібербулінг в соціальних мережах, способи розпізнання та захист

05 липня 2023

У сучасному світі соціальні мережі стали не тільки популярними засобами комунікації, але й невід'ємною частиною нашого повсюдного життя. Вони надають безліч можливостей для спілкування, обміну інформацією та знайомств. Проте, разом із перевагами соціальних мереж, приходять і певні ризики.

«Кібер-булінг» походить з англійської мови, створено від двох слів: кібер (позначає віртуальне, опосередковане комп’ютером середовище) і булінг (походить від англ. Bull - бик, бугай, а в переносному значенні - дуже велика, сильна чи агресивна персона, і позначає процес лютого, завзятого нападу, близькі за смислом дієслова українською мовою - роз’ятрювати, задирати, прискіпуватися, провокувати, дошкуляти, тероризувати, цькувати та ін.). Отже, кібер–булінг - це новітня форма агресії, що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж тощо.

Кібербулінг у соціальних мережах є серйозною проблемою, з якою стикаються користувачі по всьому світу. Цей вид онлайн-агресії може мати шкідливий вплив на жертву та вимагає негайних заходів для його запобігання та боротьби.

До найпоширеніших типів кібербулінгу належать:

  1. Використання особистої інформації - «зламування» поштових скриньок, серверів, сторінок у соціальних мережах з метою отримання особистої інформації про людину та переслідування її.
  2. Анонімні погрози - кіберхулігани анонімно посилають листи на адресу електронної пошти своєї жертви з повідомленнями загрозливого змісту. Іноді ці загрози мають образливий характер з вульгарними висловами ненормативною лексикою.
  3. Переслідування - кіберпереслідування відбуваються за допомогою мобільного зв’язку або електронною поштою. Хулігани можуть довгий час переслідувати свою жертву, завдаючи брудних образ принизливого характеру або шантажуючи будь-якими таємними фактами. Відстежуючи через Інтернет необережних користувачів, переслідувач отримує інформацію про час, місце і всі необхідні умови здійснення злочину.
  4. Тролінг - розміщення в інтернеті (на форумах, у блогах тощо) провокаційних повідомлень з метою викликати флейм, тобто конфлікти між учасниками, взаємні образи.

Правила-поради для подолання кібербулінгу:

 - не поспішай викидати свій негатив у кіберпростір;

- створюй власну онлайн-репутацію, не купуйся на ілюзію анонімності;

 - зберігай підтвердження фактів нападів;

 - ігноруй одиничний негатив;

 - блокуй агресорів.

Рекомендації щодо безпеки в соціальних мережах:

  1. Створіть унікальні та складні паролі для кожного електронного акаунту в соціальних мережах.
  2. Не розголошуйте надмірно особисту інформацію, ніж це необхідно. Обмежте видимість своїх даних та обмін особистими даними тільки зі знайомими особами.
  3. Регулярно перевіряйте та мінімізуйте параметри конфіденційності вашого акаунту.
  4. Уникайте публікацій, які можуть мати негативний вплив на вашу психіку або сприяти конфліктам.
  5. Перегляньте, чи на ваших пристроях встановлені актуальні оновлення програмного забезпечення. Це допоможе уникнути вразливостей і захистити вас від шкідливого програмного забезпечення.