вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Волинський НДЕКЦ МВС України розпочав проведення судової гемологічної експертизи

22 січня 2019

Волинським НДЕКЦ МВС України опановано новий напрям експертних досліджень, який проводиться на базі адміністративно-лабораторного комплексу підрозділу.

Так, у поточному році впроваджено проведення судової гемологічної експертизи за експертною спеціальністю 17.1 «Дослідження дорогоцінного, напівдорогоцінного та декоративного каміння».

Зазначений напрям досліджень є новим та актуальним, адже доволі часто практика судових розглядів як у кримінальних, так і в цивільних справах потребує вирішення питання щодо встановлення природи об’єктів - дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння природного походження або їх штучних аналогів та імітацій, визначення їх вартості тощо.

Для забезпечення можливості проведення судових гемологічних експертиз в НДЕКЦ підібрано персонал, який підготовлено за напрямом «Гемологічні дослідження дорогоцінного, напівдорогоцінного та декоративного каміння», на базі Науково-навчального інституту «Інститут геології» Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Водночас новостворена гемологічна лабораторія забезпечена необхідним обладнанням, що дозволяє на сьогодні проводити судові гемологічні експертизи, зокрема дослідження бурштину у сировині та вирішити наступні питання:

- Яке найменування об’єкту ?

- До якої групи згідно класифікації (дорогоцінне, дорогоцінне органогенного утворення, напівдорогоцінне, декоративне каміння) належить об’єкт ?

- Яка природа / походження досліджуваного об’єкту (природне походження/ синтетичне) ?

- Чи є наданий на дослідження об’єкт імітацією ?

- Які геометричні розміри, маса об’єкта ?

- Які особливості і якісні характеристики має досліджуваний об’єкт (забарвлення чи його відсутність, прозорість, блиск, чітко виражені оптичні ефекти, наявність включень, дефектів, розмір, маса, досконалість) ?

- Яка вартість досліджуваного об’єкту ?

В подальшому планується розширення можливостей Волинського НДЕКЦ у проведенні гемологічних досліджень, про що буде поінформовано додатково.

Детальні консультації за напрямом гемологічних досліджень можна отримати зателефонувавши за номером (0332) 74 23 67.