вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Правда за висновком почеркознавчої експертизи

07 травня 2019

Як відомо, шахрайство це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. На жаль, багато хто з нас, зіштовхувався з різними видами шахрайств та у різних його проявах.

Так, мають місце випадки шахрайств у банківській сфері, коли недобросовісні працівники, зловживаючи довірою своїх клієнтів, під різними видами діянь, незаконно привласнюють їх майно та грошові кошти.

Наприклад трапляється, що «нечисті на руку» працівники банків, діючи з корисливих мотивів, проводять фіктивні операції, підробляють підписи своїх клієнтів та незаконно привласнюють їх кошти, чим завдають останнім значної матеріальної шкоди.

Подібний випадок трапився в одній із філій банку в м. Луцьку, що стало наслідком порушення кримінального провадження, за ознаками правопорушень, передбачених кримінальним законодавством України.

У рамках розслідування даного провадження, до Волинського НДЕКЦ МВС України надійшла на виконання судова почеркознавча експертиза. При вивченні наданих матеріалів експертного провадження встановлено, що контролер-касир, перебуваючи на посаді, будучи матеріально-відповідальною особою, шляхом підроблення банківських документів, систематично знімала та привласнювала кошти з рахунків громадян, з цією метою власноруч готувала банківські документи, самостійно їх візувала та особисто, як вияснилося пізніше, ставила підписи від імені клієнтів. Зазначена посадова особа в категоричній формі заперечувала свої незаконні дії, в тому числі факт виконання нею підписів від імені клієнтів.

Саме підписи були предметом доказування та відповідно об’єктами судової почеркознавчої експертизи, проведення якої доручено судовим експертам-почеркознавцям Волинського НДЕКЦ МВС України.

Таким чином, однією з доказових баз слугував висновок судової почеркознавчої експертизи, при виконанні якої на всіх етапах дослідження встановлено комплекс збіжних загальних та окремих ознак, визначено їх ідентифікаційну значимість і достатність, що дозволило зробити категоричний висновок про те, що досліджувані підписи від імені потерпілої громадянки виконані підозрюваною особою, а саме контролер-касиром філії банку.

У подальшому, отриманий висновок судової почеркознавчої експертизи надав можливість слідству обґрунтувати підозру контролер-касиру, яка визнала свою вину та надала детальні свідчення про те, що дійсно з рахунку потерпілої громадянки знімала і привласнювала грошові кошти, з цією метою готувала документи на видачу готівки, від її імені ставила підписи (наслідуючи автентичний підпис потерпілої) та власноручно їх візувала.

Як наслідок, зазначена посадова особа повернула кошти ошуканій громадянці та розкаялася за вчинене правопорушення.

Отже, в ході розслідування кримінального провадження, висновок судової почеркознавчої експертизи, проведеної судовими експертами Волинського НДЕКЦ МВС України, знання наукових, а також методичних закономірностей письма та закономірностей почерку в цілому, стало визначальним і допомогло органам досудового розслідування встановити істину та притягнути до відповідальності винну особу.