вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Обережно «фальшивка»

05 червня 2019

Серед традиційних підробок грошових банкнот, до яких відносять підробки виконані за допомогою засобів оперативної поліграфії (кольорового принтера чи ксерокса) трапляються підробки, які розраховані виключно на простих та неуважних або надто довірливих людей.

Немаловажливим фактором в аспекті новітніх злочинних дій, являється і фактор психологічного стану людини, спритність та вміння злочинця маніпулювати людською свідомістю.

Як відомо, і люди, і їх психологічний стан бувають різні, як і різні способи їх обману. Побутові турботи, які виникають під впливом життєвих обставин, стану здоров’я, являються суттєвими чинниками, стають «на руку» зловмисникам, які вміло маніпулюють подібними речами, намагаючись створити «каламбур» думок та здійснити напрацьований «процес» обману при збуті підроблених банкнот.

Фальшивомонетники виробили безліч різних способів та методів підробки номіналів грошей, від простих та доступних до більш складніших та трудомістких.

Щодо простих підробок грошей, які сканують, друкують на кольоровому принтері, по суті тут усе зрозуміло, такі підробки нескладно розпізнати, адже папір на дотик відрізняється від справжнього спеціального, малюнок часто розмитий та не чіткий, відсутні захисні елементи, що притаманні певному номіналу банкноти.

Щоб не стати жертвами грошового обману, спробуємо зосередити увагу на способах підробки, які мають місце в злочинному світі, виконуються на достатньо високому технічному рівні, що дає можливість, при певних обставинах, здійснити «фінансову операцію» при готівковому розрахунку підробленими номіналами.  

До таких способів відносять підробки, побудовані на винахідливості та майстерності злочинців, які беруть за основу справжню банкноту меншого номіналу, перероблюючи її на новий, більший номінал.

Переробка даних банкнот здійснюється способом домальовування або аплікації. Такі підробки часто зустрічаються в банкнотах, що мають однаковий дизайн, розмірний формат та подібну кольорову гаму.

У експертній практиці Волинського НДЕКЦ МВС України, серед об’єктів, які надходили на дослідження, такими банкнотами найчастіше виступають долари США. З подібними способами підробки на дослідження надходили і гривні України, зразка 1992 та 1994 років. Також, судові експерти Волинського підрозділу Експертної служби МВС, досліджували перероблені банкноти грошей, Республіки Зімбабве. Номінал 500 доларів даної Республіки було перероблено на 500 євро країн Євросоюзу, які мають подібність з євробанкнотами в дизайні та переважаючому (фіолетовому) кольорі.

Перероблена банкнота з номіналу 5-ти доларів США (зразок) на банкноту 50 доларів США (аплікація).

Як показано на зображеннях, шахраї виготовляють псевдо гроші за допомогою ножиць і справжніх купюр. Переробка вище зазначених банкнот здійснювалася шляхом аплікації, а саме за основу бралася справжня 5-ти доларова банкнота на яку наклеювали фрагменти паперу з цифровим зображенням номіналу «50» (по краях банкноти) та зображенням напису «FIFTI», попередньо роздруковані на кольоровому принтері.

Окрім друку великих номіналів з послідуючим вирізанням цифр та написів номіналів, злочинці вміло підбирають кольори та підфарбовують фон банкноти, що ще більш унеможливлює встановити факт підробки, а особливо, як було вище зазначено, встановити неуважним або надто довірливим людям.

Звичайно, якщо бути обізнаним у грошових номіналах США, то в першу чергу легко можна визначити, що зображення президента США Авраама Лінкольна, належить лише 5-ти доларовій банкноті США, а ось 50-ти доларовій банкноті відповідає вже інше, портретне зображення Улісса Гранта та ще ряд інших елементів, які дозволяють вірно визначити належність банкнот та не стати жертвами шахраїв. Наприклад наявність багатотонованого водяного знаку, який чітко проглядається на просвіт – малюнок у вигляді цифри «5» по праву сторону і колонка з трьох світлих цифр «5» зліва від портрета (див. зображення далі), що точно не може бути у номіналах 50-ти доларових банкнот.

Елементи багатотонованого водяного знаку притаманні 5-ти доларовій банкноті.

Частіше всього громадяни отримують фальшиві гроші на ринках, в магазинах чи торгівельних кіосках, де люди розраховуються готівковими коштами, або у випадках, коли відбувається передача грошей при продажі товарів через мережу Інтернет. 

Тож закликаємо громадян, бути уважними та використовувати усі наявні знання для того, щоб не стати жертвами шахраїв, старатися перевіряти отримані купюри на місці, бажано за допомогою допоміжних приладів, не обмінювати купюри на ринках та інших торгових місцях або у приватних осіб. Таким чином, Ви убережете себе та не станете власником «липових» купюр.