вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Самовільне виготовлення та переробка вогнепальної зброї карається законом

06 серпня 2019

На сьогодні дуже гостро постало питання щодо боротьби з незаконним обігом зброї на території України. Серед найпоширеніших зразків зброї, що вилучається у громадян та надходить на дослідження до Волинського НДЕКЦ МВС є саморобна та перероблена вогнепальна зброя. 

Так, не рідко в експертній практиці зустрічається вогнепальна зброя – виготовлена шляхом перероблення саморобним способом пневматичних гвинтівок калібру 4,5мм, 5,5мм, для стрільби 5,6мм спортивно-мисливськими патронами кільцевого запалення. Такий патрон найбільш доступний та розповсюджений, характеризується відносно низькими балістичними характеристиками, тому переробка пневматичних гвинтівок під даний вид патрону не потребує особливих навичок. 

Для прикладу, працівниками одного з відділів поліції області, в рамках кримінального провадження, було вилучено пневматичну гвинтівку з ознаками переробки. З метою об’єктивного розслідування, вилучену гвинтівку направлено до Волинського підрозділу Експертної служби МВС для проведення судової експертизи зброї за експертною спеціальністю 3.1. «Балістичне дослідження вогнепальної зброї та бойових припасів до неї». 

В ході проведення експертизи, завідувачем сектору досліджень зброї відділу криміналістичних видів досліджень Олексієм Мельником встановлено, що внаслідок внесених змін гвинтівка набула якісно нових, невластивих для пневматичних гвинтівок ознак та характеристик, а тому її призначення та сфера застосування змінились.

За результатом проведеного дослідження судовим експертом обґрунтовано висновок, що надана гвинтівка є вогнепальною зброєю, виготовлена шляхом перероблення саморобним способом однозарядної пневматичної гвинтівки для стрільби 5,6мм патронами кільцевого запалення. 

Підсумовуючи зазначене, Волинський НДЕКЦ МВС наголошує, що згідно частини 1 статті 263 Кримінального кодексу України, за незаконне виготовлення вогнепальної зброї передбачено кримінальну відповідальність. Водночас, звертаємо увагу, що у випадку добровільної здачі такої зброї в органи та підрозділи поліції, особа звільняється від кримінальної відповідальності.