вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Почеркознавча експертиза допомогла відновити справедливість у порушені права власності на землю

21 серпня 2019

Значна кількість злочинів, що розслідуються органами Національної поліції України, є злочини, пов’язані з незаконним заволодінням, користуванням та розпорядженням земельними ділянками, які перебувають у власності громадян.

Право власності на землю гарантується Конституцією України та набувається і здійснюється відповідно до ряду законів, що регулюють земельні відносини. Законодавець чітко визначив, що власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд, відповідно до її цільового призначення, а також може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, і відшкодування завданих збитків. 

Подібним правом скористався мешканець одного із сіл Волинської області – громадянин «А», якому довелося відстоювати та захищати своє право, а саме доводити факт невірного визначення меж його власної земельної ділянки. 

Спори між власниками (користувачами) сусідніх земельних ділянок виникають споконвічно, вони є одними з найпоширеніших видів земельних суперечок. Як правило, причинами таких конфліктів є порушення правил добросусідства й визначення меж суміжних земельних ділянок. Наслідком таких дій стає заволодіння частиною городу або саду сусіда однією із сторін, під час господарського використання землі, що й трапилося у нашому випадку. 

Так, із заявою до правоохоронних органів звернувся громадянин «А», який обґрунтовано стверджував, що межі його власної земельної ділянки визначені не вірно і це спричиняє постійні конфліктні ситуації з сусідом, громадянином «К». На думку заявника, технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку сусіда, виготовили у незаконний спосіб. Зокрема, Акт погодження меж земельної ділянки із суміжними (сусідніми) власниками земельних ділянок підроблений, оскільки підписи від імені сусідів – суміжних землекористувачів (власників), виконані не тими особами, прізвища яких зазначені у даному документі. 

Відомості про зазначені заявником порушення були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України. 

У рамках розслідування даного провадження до Волинського НДЕКЦ МВС призначено судову почеркознавчу експертизу. З наданих на дослідження матеріалів слідувало, що у своїх показах громадянин «К» категорично стверджував, що при виготовленні документації на земельну ділянку сусіди не висловлювали ніяких заперечень та претензій, що й засвідчили своїми підписами у відповідних графах Акту погодження меж ділянки. 

У ході проведення експертизи, при вивченні підписів сусідів, були виявлені стійкі характерні ознаки, які частково спростовували свідчення громадянина «К». Зокрема, встановлено, що підпис у досліджуваному Акті від імені зазначеного вище землекористувача – громадянина «А», відрізнявся від наданих порівняльних зразків, оскільки містив докорінно іншу інформацію в частині конструктивних особливостей підпису, ступеня його виробленості, координації та зв’язності рухів виконавця, а також інших розбіжних загальних та окремих ознак. У такий спосіб, експерти встановили сукупність ознак, які дали підставу категорично стверджувати, що досліджуваний підпис від імені громадянина «А» виконаний не ним, а іншою особою. 

Попри досягнутий результат, експерти продовжили роботу, адже повнота та всебічність дослідження об’єктів, є запорукою отримання обґрунтованих і об’єктивних висновків. Так, подальшим ретельним дослідженням наявних зразків почерку та підпису всіх причетних осіб експерти встановили, що підписи від імені громадянина «А», виконав саме громадянин «К».

Таким чином, повне, всебічне та об’єктивне дослідження наданих об’єктів, знання експертами наукових та методичних закономірностей письма і закономірностей почерку в цілому, стало визначальним та допомогло органам досудового розслідування встановити об’єктивну істину у справі і як наслідок – відновити порушені права власника у сфері земельних відносин.