вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Кастет як різновид холодної зброї

16 вересня 2019

Практика судово-експертної діяльності свідчить, що для вчинення тяжких кримінальних правопорушень проти життя і здоров’я людини доволі часто застосовуються різні види зброї. Окремо слід виділити злочини, скоєні із застосуванням холодної зброї, оскільки вона користується попитом, доступна у придбанні і виготовленні, а також зручна для прихованого носіння. Не випадково, законодавством України передбачено кримінальну відповідальність за незаконне носіння, виготовлення та збут холодної зброї.

Так, поширеним об’єктом дослідження судової експертизи холодної зброї є зброя ударно-дробильної дії, що надягається на пальці рук або затискається кистю руки, виготовлена з твердого матеріалу і має бойову частину (частини), тобто – кастети. Дана різновидність холодної зброї дуже розповсюджена, оскільки не потребує особливих навичок щодо застосування та виготовлення. 

Як приклад, до сектору досліджень зброї Волинського НДЕКЦ МВС, на експертизу надіслано кастет, вилучений працівниками поліції в рамках кримінального провадження у ході обшуку в громадянина «А». Дослідженням наданого об’єкту, встановлено, що даний кастет відноситься до контактної холодної зброї ударно-дробильної дії, виготовлений саморобним способом.

Слід відмітити, що досить часто надходять кастети промислового способу виготовлення, які також відносяться до холодної зброї.

Підсумовуючи зазначене, Волинський НДЕКЦ МВС наголошує, що відповідно до частини 2 статті 263 Кримінального кодексу України, - носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без відповідного дозволу, передбачає кримінальну відповідальність. Водночас, звертаємо увагу, що у випадку добровільної здачі такої зброї в органи та підрозділи поліції, особа звільняється від кримінальної відповідальності.