вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Судові експертизи за експертною спеціальністю 10.2. „Дослідження технічного стану транспортних засобів”

19 вересня 2019

Судові інженерно-транспортні експертизи проводяться в кримінальному, виконавчому провадженнях, адміністративних, цивільних, господарських справах, а також у справах про адміністративні правопорушення.

Особливим попитом даний вид судової експертизи користується при розгляді цивільних справ, зокрема щодо визначення позовних вимог про відшкодування збитків і нанесення шкоди в дорожньо-транспортних пригодах.

Так, призначення судової інженерно-транспортної експертизи за експертною спеціальністю 10.2. „Дослідження технічного стану транспортних засобів” буде не зайвим при необхідності дізнатися про технічний стан транспортного засобу, адже інформація про це може бути використана для отримання аргументованих доказів у справі.

Зазначені експертизи проводяться в спеціалізованих експертних установах, в тому числі у Волинському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України.

Головними завданнями такої експертизи є встановлення несправностей транспортного засобу (далі – ТЗ), які загрожували безпеці руху, причин їх утворення та часу виникнення (до дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП) чи внаслідок неї або після неї), можливості виявлення несправностей звичайно застосованими методами контролю за технічним станом ТЗ, а також визначення механізму впливу несправності на виникнення та розвиток пригоди.

Отже, судова інженерно-транспортна експертизи за експертною спеціальністю 10.2. „Дослідження технічного стану транспортних засобів” надає відповіді на питання:

Які несправності, виходячи з вимог Правил дорожнього руху до технічного стану ТЗ, мала (мав) система (механізм, вузол, агрегат) даного ТЗ?

Чи є в досліджуваному ТЗ несправності, які могли бути технічною причиною виникнення ДТП?

Коли, відносно моменту ДТП, її настання чи в процесі її розвитку, виникли дані несправності?

Яка причина відмови даного механізму, системи (рульового управління, гальмової системи та ін.) ТЗ?

Чи мав водій можливість виявити несправність до моменту ДТП?

Чи мав водій технічну можливість запобігти пригоді при наявності даної несправності?

Детальну інформацію стосовно проведення вищезазначених судових експертиз можна отримати звернувшись за тел. (0332) 74-22-61 – Сектор автотехнічних досліджень.