вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Судова товарознавча експертиза

26 вересня 2019

Доволі часто, в ході досудового розслідування кримінальних правопорушень або судового розгляду кримінальних проваджень, цивільних, господарських справ та справ про адміністративні правопорушення, виникає потреба у спеціальних знаннях в галузі товарознавства. У таких випадках призначається судова товарознавча експертиза або відповідне експертне дослідження.

Даний вид досліджень проводиться в спеціалізованих експертних установах, в тому числі у Волинському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України.

Так, працівники сектору товарознавчих та гемологічних досліджень Волинського підрозділу Експертної служби МВС мають відповідну кваліфікацію судового експерта з правом проведення товарознавчої експертизи за експертною спеціальністю 12.1 «Визначення вартості машин, обладнання, сировини та споживчих товарів».

До об’єктів судової товарознавчої експертизи належать: обладнання, сировина, будівельні, меблеві, косметичні, галантерейні, канцелярські товари, одяг, взуття, побутова техніка, фото-, радіо- та відеоапаратура, обчислювальна техніка, ювелірні вироби, продовольчі та інші товари, які мають споживчі якості й певну ціну.

Головними завданнями товарознавчої експертизи є:

визначення вартості товарної продукції, в тому числі з урахуванням часткової втрати її товарних якостей, у зв’язку з експлуатаційним зносом і пошкодженнями від впливу зовнішніх факторів (залиття, пожежа тощо);

визначення належності товарів до класифікаційних категорій, прийнятих у виробничо-торговельній сфері (вид, сорт, артикул, марка, модель, розмір, комплектність тощо);

встановлення способу виробництва конкретної товарної продукції (промисловий чи саморобний), підприємства-виробника, країни-виробника (при наявності відповідної маркувальної інформації).

Отже, судова товарознавча експертиза або відповідне експертне дослідження надають відповіді на питання:

Яка ринкова вартість кожного з наданих об’єктів дослідження на відповідну дату?

Який відсоток втрати якості товару враховуючи виявлені ознаки зносу або наявність дефектів?

До якого виду, роду, групи, марки належать товари, надані на дослідження?

Які є дефекти у конкретному споживчому товарі?

Яким підприємством і коли виготовлено товар (за умови наявності маркувальної інформації або відповідних супроводжувальних документів)?

Яким є розмір шкоди, заподіяної власнику майна внаслідок пошкодження останнього (при пожежі, залитті водою тощо)?

Детальну інформацію стосовно проведення вищезазначених судових експертиз та експертних досліджень можна отримати звернувшись за тел. (0332) 74-23-67.