вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Судові експертизи за експертною спеціальністю 10.4. «Транспортно-трасологічні дослідження»

29 листопада 2019

Інженерно-транспортні експертизи проводяться у рамках розслідування кримінальних проваджень, а також при розгляді цивільних справ, у тому числі позовних вимог про відшкодування збитків і нанесення шкоди в дорожньо-транспортних пригодах.

Одним із підвидів цієї експертизи є судова інженерно-транспортна експертиза за експертною спеціальністю 10.4. «Транспортно-трасологічні дослідження». Зазначений напрям досліджень також опановано експертами Волинського НДЕКЦ МВС. Так, в підрозділі проводяться судові експертизи, а на договірних засадах, експертні дослідження за вказаною спеціальністю.     

Головними завданнями транспортно-трасологічної експертизи є ідентифікація за слідами, залишеними транспортним засобом (далі – ТЗ) певного його екземпляра або установлення його типу, моделі; визначення взаємного розташування ТЗ в момент їх контактування; визначення місця зіткнення ТЗ і місця наїзду на перешкоду (пішохода), установлення механізму утворення слідів; розташування ТЗ відносно проїзної частини на момент контактування.

Вирішення цих завдань здійснюється шляхом дослідження слідів, виявлених на місці дорожньо-транспортної пригоди, а також наявних пошкоджень транспортних засобів. Тому, призначати транспортно-трасологічну експертизу доцільно лише тоді, коли є можливість надати експертові об’єкти, які перебували в контакті, або матеріали справи, у яких зафіксовано сліди такого контакту.

Отже, судова інженерно-транспортна експертиза за експертною спеціальністю 10.4.  «Транспортно-трасологічні дослідження» надає можливість відповісти на питання:

Чи залишені певні сліди (указується, які саме і на чому) ходовими частинами (колесами, шинами, гусеницями тощо) даного ТЗ?

Який механізм контактування ТЗ?

Чи залишені сліди певними частинами даного ТЗ, що виступають?

До якого типу (марки, моделі) належить ТЗ, яким залишено дані сліди?

Яким було взаємне розташування транспортних засобів під час їх зіткнення?

Яким було взаємне розташування ТЗ і перешкоди (пішохода) під час наїзду на останню (останнього)? Який з транспортних засобів під час їх зіткнення стояв, а який рухався?

На якому місці дороги сталося зіткнення транспортних засобів (наїзд на пішохода)?

Який механізм утворення слідів (удар, ковзання тощо)?

Детальну інформацію стосовно проведення вищезазначених судових експертиз та експертних досліджень, зокрема щодо особливостей підготовки матеріалів, правильності постановки питань, вартості, тощо, можна отримати звернувшись за тел. (0332) 74-22-61.