вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Незаконна порубка лісу карається Законом

02 грудня 2019

Незаконна порубка лісових насаджень на території Волинської області і в масштабах держави становить серйозну проблему для лісового господарства України. 

Розміри шкоди, завданої цими злочинами неухильно зростають з року в рік, адже несанкціонована, масштабна вирубка лісу призводить до серйозної загрози національній безпеці країни як в екологічному так і економічному відношеннях. Невипадково, діяльність, пов’язана з незаконною порубкою лісових насаджень карається Законом. 

При розслідуванні даних злочинів, правоохоронці виявляють, фіксують та вилучають сліди несанкціонованої порубки лісу, які є речовими доказами такої незаконної діяльності та в подальшому стають об’єктами судових експертиз.

Так, все частіше до Волинського підрозділу Експертної служби МВС надаються на дослідження: колоди, зрізи з колод, пні, зрізи з пнів, тощо, вилучені у ході проведення слідчих дій за фактами незаконної порубки лісу. 

Результати досліджень експертами-трасологами зазначених об’єктів мають важливе значення для слідства, а в окремих випадках складають основу доказової бази в обґрунтуванні підозри особі у вчиненні нею незаконної порубки лісу, адже основною метою проведення таких експертиз є встановлення належності колоди і пня одному дереву. Так, саме судова трасологічна експертиза надає можливість відповісти на питання: чи складали раніше одне ціле дві частини деревини? 

В поточному році судовими експертами сектору трасологічних досліджень Волинського НДЕКЦ МВС проведено більше десяти судових експертиз цілого за частинами, в ході яких ідентифіковано викрадені колоди дерев, з пнями в місцях незаконної порубки лісу.