вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Роль трасологічного обліку слідів взуття у розкритті та розслідуванні злочинів

19 лютого 2020

Швидкість і якість розслідування подій, що мають ознаки злочину, багато в чому залежать від забезпечення правоохоронних органів криміналістично значущою слідовою інформацією, яка характеризує попередньо вчинені кримінальні правопорушення.

Такою інформацією є зокрема колекція слідів низу взуття, що формується з об'єктів-носіїв зі слідами, а також з копій або зображень таких слідів, вилучених під час оглядів місць подій та інших слідчих (розшукових) дій, проведених у ході розслідування злочинів. 

Завданням трасологічного обліку слідів низу взуття є здійснення пошуку та ідентифікації слідів, шляхом порівняння матеріалів реєстрації з об'єктами, що перевіряються. За результатами такої перевірки досить часто встановлюється факт причетності однієї особи до вчинення кількох злочинів. 

Порівняльне дослідження починається із вивчення загальних ознак і закінчується порівнянням окремих, після чого проводиться оцінка отриманих результатів. Якщо виявлені співпадаючі ознаки стійкі, а їхня сукупність індивідуальна, то це є підставою для категоричного позитивного висновку про тотожність.

Для прикладу, в минулому році працівниками сектору трасологічного обліку Волинського НДЕКЦ МВС проведено більше двохсот перевірок слідів низу взуття, в ході яких ідентифіковано сліди з різних місць скоєння злочинів, що в подальшому сприяло їх ефективному розслідуванню правоохоронцями.