вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Які банкноти найчастіше підроблялися у 2019 році?

25 лютого 2020

В сучасному суспільстві, попри те, що безготівкові розрахунки оплати товарів та послуг стають дедалі популярнішими, готівкові гроші досі залишаються одним із основних засобів платежу. Тому, з позиції їх платіжної спроможності та звичайно з позиції економічної безпеки держави, особливо важливо, щоб національна валюта була надійно захищеною, тобто мала високий рівень захисту від підробок.

Судові експерти Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України протягом 2019 року неодноразово розповідали про наявні елементи захисту грошових банкнот, візуальні методи їх перевірки, а також зосереджували увагу громадян на основних способах підробки грошей, від простих та доступних до більш складних та «трудомістких», що використовуються у злочинному світі.

Сучасні технології, що використовує Національний банк України, дають змогу створити банкноти на рівні найкращих світових зразків, доказом чого можуть слугувати банкноти нового покоління гривні номіналами 20, 50, 100, 500 і 1000 гривень. Ці банкноти мають покращену систему захисту, включаючи як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту, що допомагає візуально з легкістю перевірити їх справжність.

За даними моніторингу, що проводився Національним банком України, найчастіше в 2019 році підробляли банкноти саме старого зразка - номіналом 500 гривень, зразка 2006 року і 100 гривень, зразка 2005 року. Їх кількість склала близько 65 та 15% відповідно, від загальної кількості вилучених з обігу підробок.

Дані моніторингу Національного банку України

У той же час спостерігається зменшення кількості підроблених банкнот номіналами 200 гривень - на 17%, 100 гривень - на 29%, 50 і 20 гривень - на 31%. Зменшення кількості підроблених банкнот, за підсумками 2019 року, спостерігається як м. Луцьку так і в області загалом.

Аналізом експертної практики встановлено, що переважну більшість вилучених в 2019 році з обігу підроблених банкнот на території м. Луцька та Волинської області, становила національна валюта. Так, протягом минулого року до Волинського НДЕКЦ МВС на дослідження надійшли 62 банкноти, які за результатами експертних досліджень визнані підробленими. Що ж стосується іноземної валюти, то найчастіше досліджувались долари США - 28 банкнот, рідше – банкноти країн Євросоюзу - 1 банкнота.

Якщо взяти статистику по номіналах, то з підроблених банкнот, надісланих до Волинського підрозділу Експертної служби МВС, направлялись банкноти номіналом 50 та 200 гривень - 4,84% підробок, 100 гривень - 35,49%, а ось найбільш «ходовий» у злочинних колах, виявився номінал у 500 гривень. Таких банкнот на дослідження потрапило 33, або 53,23% від загальної кількості направлених підробок.

Кількість підроблених банкнот номіналів гривні, надісланих до Волинського НДЕКЦ МВС

Географія міст та райцентрів Волинської області, де виявляли підроблені банкноти різна, як і різна складність та спосіб їх підробки. Так, підроблені банкноти вилучались та направлялись на дослідження з Турійська, Нововолинська, Ратного, Ковеля, найбільше з м. Луцька, і становили «економічно доцільні» номінали: 100 гривень (22 підроблені банкноти) та 500 гривень (32 підробки).

Карта Волинської області з номіналами вилучених підроблених банкнот

Щодо іноземної валюти, то тут найбільш «ходовим» виявився номінал 100 доларів США. Такі банкноти направлялись з Луцька та Нововолинська в загальній кількості 18 підроблених банкнот. Також, за вказаний період вилучено 10 банкнот перероблених під номінал 50 доларів способом аплікації, про що детальніше розповідалося в минулих публікаціях.

Отже, ми вкотре закликаємо громадян бути уважними та використовувати усі наявні знання для того, щоб не стати власником «липової» банкноти, але якщо підроблена купюра вже ж таки потрапила в гаманець, варто негайно звернутись до Національної поліції України.