вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43006 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Будьте обачними та обережними при купівлі транспортних засобів

06 липня 2023

Придбання автомобіля для громадянина завжди хвилююча обставина. Хтось може собі дозволити купити автомобіль з салону, а той, у кого така фінансова спроможність відсутня, поглядає у бік ринку вживаних автомобілів.

З 15 червня 2023 року відбулися зміни у процесі реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, а саме відмінено норму щодо обов’язкового експертного дослідження транспортних засобів, окрім тих що ввезені з-за кордону, для реєстрації на території України вперше.

Разом з тим, експертне дослідження транспортних засобів вже зареєстрованих на території України під час їх перереєстрації в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС може проводитись за бажанням власника.

Однак одна з головних проблем ринку вживаних автомобілів – покупці не можуть швидко виявити поширені шахрайські схеми з вживаними авто, які зазвичай продають за привабливими цінами, обіцяють надати доручення на автомобіль, пропонують придбати його за договором купівлі-продажу і т.д. Але такі автомобілі можуть бути в розшуку чи зі зміненими ідентифікаційними номерами кузова (шасі) чи двигуна, підробленими документами або просто «двійником». Відрізнити автомобіль «двійник» від справжнього, без перевірки неможливо.

У всіх територіальних органах з надання сервісних послуг МВС працюють фахівці Експертної служби МВС, які проводять дослідження транспортних засобів та реєстраційних документів, що їх супроводжують та надають наступні послуги:

- дослідження ідентифікаційних номерів транспортних засобів і реєстраційних документів з метою визначення їх справжності (виявлення фактів знищення, підробки або зміни номерів вузлів та агрегатів транспортних засобів, підроблення реєстраційних документів, що його супроводжують);

- встановлення об’єму двигуна та року виготовлення транспортних засобів;

- встановлення ринкової вартості транспортних засобів при укладанні договорів купівлі-продажу.

Експертне дослідження проводиться з метою визначення справжності ідентифікаційних номерів транспортного засобу і реєстраційних документів (виявлення фактів знищення, підроблення або зміни номерів вузлів та агрегатів транспортних засобів, підроблення реєстраційних документів, що їх супроводжують) і включає огляд транспортного засобу та звірку інформації щодо транспортного засобу, внесеної до реєстраційних документів. Під час проведення досліджень використовуються сучасна криміналістична техніка, спеціальне обладнання, інформаційно-довідкові бази для перевірки транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують та ін.

За результатами проведеного експертного дослідження транспортного засобу фахівці, які проводять експертне дослідження транспортних засобів та реєстраційних документів, невідкладно складають відповідний висновок. Відомості, що містяться в такому висновку, вносяться в день проведення експертного дослідження до Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

А тому, інформуємо автовласників про доцільність проведення експертних досліджень транспортних засобів фахівцями Експертної служби МВС перед їх купівлею, аби убезпечити себе від ризику придбання незаконного автомобіля, оскільки покупка автомобіля вимагає чималих фінансових витрат.