вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Імітація захисної стрічки банкноти

26 листопада 2020

У продовження серії публікацій щодо методів підробки грошових знаків інформуємо в цей раз про найбільш поширені способи імітації захисних стрічок банкнот, аби вберегти громадян від виготовлених фальшивомонетниками купюр.

Так, підробка грошових знаків не обходиться без імітації захисної стрічки, адже захисна стрічка, як і водяні знаки, відноситься до елементів захисту, які найчастіше піддаються підробці.

В поліграфії захисна стрічка являє собою вставлену в купюру тонку стрічку (з полімеру, металу тощо) шириною від 1,5 мм і більше, з текстом або окремим малюнком, видима пiд час розглядання банкноти проти свiтла.

Існує суцільна (прихована) та «занурююча» захисна стрічка. Перша повністю знаходиться в структурі паперового полотна, друга рівномірно виходить на поверхню паперу у вигляді пунктирів (див. зображення 1).

1. Види захисної стрічки: А - суцільна в структурі паперу, видима пiд час розглядання банкноти проти світла, Б - «занурююча» з рівномірним виходом на поверхню паперу у вигляді пунктирів.

Захисну стрічку імітують у спосіб, використовуючи чистий або комбінований, з нанесенням літерно-цифрових знаків папір, поліетилен, металізований матеріал (харчова обгортка з фольги) тощо, нарізаючи тонкими стрічками шириною від 1,5 мм і більше. Літерно-цифрові знаки відтворюють малюванням за допомогою олівців, фломастерів або ж комп’ютерним друком, зустрічається також спосіб вирізання знаків наприклад на металізованій фользі.

Підготовлену стрічку розміщують між двох склеєних аркушів підробленої банкноти, або ж малюють чи друкують на внутрішній частині одного з аркушів, також використовують більш складніший спосіб, простягаючи стрічку через структуру паперового полотна не порушуючи його цілісність.

Проілюструємо найбільш поширений спосіб імітації захисної стрічки на прикладі підробленої банкноти номіналом 200 євро, 2002 року випуску (див. зображення 2).

2. Загальний вигляд імітації захисної стрічки, видимої пiд час розглядання банкноти проти природного (А) та штучного (Б) освітлення.

Зазначений вид імітації захисної стрічки здійснюється у спосіб вклеювання стрічки тонкого паперу, з попереднім нанесенням прямого та перевернутого зображення літерно-цифрового тексту «200 EURO200 200», розміщуючи її у визначеному місці, між двох склеєних аркушів підробленої банкноти.

Отож, як видно з публікації, доволі непросто розпізнати неозброєним оком ознаки імітації захисних стрічок в підроблених банкнотах, а тому при перевірці отриманих купюр рекомендуємо звертати увагу на більш широкий спектр захисних елементів банкноти, аби не стати власником липових грошей, адже обізнаний значить захищений.