вул. Винниченка, 43, м. Луцьк, 43025 телефон, факс. (0332) 742510, (0332) 742485, e-mail: volin@dndekc.mvs.gov.ua
Новини

Встановлення експертами ознак підробки посвідчень водія

24 травня 2023

Незважаючи на те, що Україна активно переходить на електронний документообіг, «попит» на виготовлення фальшивих документів не зменшився, а навпаки, окремі види документів залишаються пріоритетом у злочинному світі. Таким «пріоритетом» для підробки та чималої наживи нечистих на руку ділків, є документи, що супроводжують транспортні засоби, зокрема національне посвідчення водія, що дає право автовласнику керувати транспортним засобом.

З позиції безпеки дорожнього руху та безпеки громадян важливо, щоб національне посвідчення водія було надійно захищеним, тобто мало високий рівень захисту від підробок, що є одним із завдань держави.

У 2020 році в Україні для всіх громадян стала доступна цифрова версія водійського посвідчення в додатку державних послуг «Дія». Відтоді, зникла потреба мати з собою необхідний бланк документу, їх замінив QR-код, що генерується в додатку та може бути перевірений на чинність працівником поліції. Водночас, продовжують функціонувати посвідчення водія, як на паперовій, так і на пластиковій основі, що являється джерелом зазіхання злочинців.

За статистикою кількість підроблених посвідчень водія, які вилучалися та надавалися на дослідження до Волинського НДЕКЦ МВС, за 2022 рік становить – 49 фактів, та вже 17 фактів підробки, надходили на дослідження з початку поточного року.

Аналізуючи способи виготовлення підроблених посвідчень водія, вилучених на території області у 2022 році, потрібно зазначити, що здебільшого, злочинці використовують звичайні, доступні широкому загалу, способи підробки. Найпоширенішими виявляються підробки, виконані за допомогою засобів оперативної поліграфії – кольорової копіювальної або комп’ютерної техніки, які залишають відповідні ознаки та дозволяють легко встановити той чи інший спосіб підробки.

Наприклад, якщо було використано пристрій зі струменево-крапельним способом друку, то ознакою будуть зображення, що сформовані з кольорових крапель, при цьому спостерігається низька якість відтворення дрібних деталей. Якщо ж використовувався лазерний принтер або ксерокопіювальний прилад, то зображення будуть сформовані крапками частинок порошку, який має характерний блиск, міцно тримається на поверхні паперу та відшаровується у місці його перегину. Термосублімаційний пристрій формує зображення штрихів, за рахунок змішування декількох кольорів, в овальних (дугових) елементах спостерігається східчаста форма.

Згідно бази даних автоматизованого робочого місця експерта «Технічне дослідження та облік документів», досліджено відсоткове співвідношення, яке складає 51,1% підробок посвідчень водія за допомогою пристрою з термосублімаційним способом друку, 26,5% за допомогою пристрою з струменево-крапельним способом друку та 22, 4 % складає комбінований спосіб відтворення зображення, коли використовується два і більше способів в одному документі (див. далі за текстом).

Відсоткове співвідношення основних способів друку

Визначення способу підробки посвідчень водія, що професійно, повно та об’єктивно встановлюють судові експерти Волинського НДЕКЦ МВС, є важливим завданням їх дослідження, оскільки це дає можливість, на стадії попереднього розслідування, сформувати обґрунтовані слідчі версії щодо вчиненого злочину, а також спланувати відповідні оперативно-розшукові заходи, а не рідко і об’єднати кримінальні провадження за ознаками походження одного джерела підробок документів даного виду.

Отож, Волинський підрозділ Експертної служби МВС, і в подальшому допомагатиме органам досудового розслідування та суду у вирішенні питань, які потребують спеціальних знань, вмінь та навичок в галузі судової технічної експертизи документів.